Sztroganoff csirkemell
2010.09.20. 19:27
Régi blog 12.
Recept 2 személyre:
- 60 dkg csirkemell
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 dkg gomba
- 25 dkg ecetes uborka
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 ek liszt
- 1 babérlevél, só, bors
- 2 csipet kakukkfű
- 2 ek paradicsompüré
- 1 dl száraz fehérbor
- 10-15 szem kapribogyó
- 2 dl tejszín
- 1 ek mustár
- 1-2 kk citromlé
A húst felcsíkozzuk, a hagymát finomra vágjuk, a gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk (vagy lecsurgatjuk a konzervet, én utóbbi). Az uborkát felkockázzuk. A szintén felkockázott szalonnát a hagymával együtt megpirítjuk. A húst megszórjuk liszttel és a hagymás szalonnán megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, az áttört fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a paradicsompürét, a bort, az uborkát és a kapribogyót (amit szintén felaprítottunk). 5-8 percig pároljuk, majd a végén felöntjük a tejszínnel, ízesítjük mustárral, sóval, borssal és citromlével. Bármilyen tésztával tálaljuk.
Nyári ezmegaz
2010.09.20. 19:24
Régi blog 11.
Görögdinnyés granita
- 60 dkg görögdinnye
- 1,5 dl víz
- 5 dkg cukor
- 1 citrom
A vizet összemelegítjük a cukorral, ami a dinnye édességétől függően lehet több vagy kevesebb. Belefacsarjuk a citrom levét és egy kicsit kihűtjük. A dinnyét kimagozzuk és kisebb kockákra vágjuk, majd hozzáöntjük a cukros-citromos levet és leturmixoljuk. Edénybe töltve fagyasztóba tesszük és amint elkezd dermedni, óránként átkeverjük villával, hogy kásás legyen.
Csokiba mártott banán kókusszal és mandulával
Jó minőségű étcsokit gőz felett felolvasztunk egy kevéske olajjal (1 ek/tábla). A szeletekre vágott banánt beleforgatjuk az olvadt csokiba és alufóliával bélelt tálcára szedjük. A tetejét megszórjuk kókusszal és/vagy szeletelt mandulával. Fagyasztóba tesszük 15-20 percre és tányérra szedjük.
Ebből télen-nyáron meg tudunk enni egy raklappal.
Nyammburger
2010.09.20. 19:12
Régi blog 10.
A húspogácsát így szoktam készíteni:
- 50 dkg darált hús (nálam sertés)
- 1 nagy fej hagyma
- 1 tojás
- 2-3 ek ketchup
- 2 ek mustár
- só, sok-sok bors
- zsemlemorzsa
A hagymát apróra vágom és összedolgozom a husival, amit fűszerezek sóval, borssal. Beleütöm az 1 tojást, hozzáadom a ketchupot és a mustárt. Egy mindmegettés receptből származik az ötlet, először furának tűnt, hogy minek bele ketchup és mustár, de gondoltam el biztos nem rontja. Nem is tette, szerintem jó ízt ad. Jól összedolgozom és annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy formázható legyen. Sütés előtt jó, ha áll egy órácskát. Ekkora adagból kb. 8-10 db lesz.
A hamburgerhez pedig az uborkát és a hagymát ecetes-cukros lében áztatom, az összeállítás pedig ízlés dolga.
Körtés csokitorta
2010.09.20. 19:09
Régi blog 9.
Recept:
- 15 dkg liszt
- 17 dkg barna cukor
- 17 dkg puha vaj
- 3 tojás
- 2 kis körte
- 1,5 tk sütőpor
- 1 dkg kakaópor
- 2 ek tej
Kibélelünk sütőpapírral egy 24 cm átmérőjű tortaformát (a papír alá kis olajat kenünk, hogy ne csúszkáljon). A vajat és a cukrot habosra keverjük. Egyesével beleütjük a tojásokat és alaposan elkeverjük. A lisztet, a sütőport és a kakaóport a keverékbe szitáljuk és eldolgozzuk. Belekeverjük a tejet, és az egész masszát belekanalazzuk a tortaformába. A tetejét elegyengetjük és kirakjuk a hámozott, szeletelt körtével. 180 fokon elvileg egy órán át sütjük (nekem 50 perc alatt kész volt). A formában hagyjuk teljesen kihűlni. Olvasztott csokival tálalhatjuk.
Paradicsomos tészta
2010.09.20. 19:06
Régi blog 8.
Recept személyenként:
- 15 dkg penne vagy más tészta
- fél liter paradicsomlé
- só
- frissen őrölt bors
- oregánó
- szerecsendió
- bazsalikom
- cukor, ha bolti a paradicsomlé
- sajt
A paradicsomlevet feltesszük főni, enyhén sózzuk, borsozzuk, pici szerecsendiót reszelünk bele és elég sok oregánót szórunk rá. Ha felforrt, beletesszük a tésztát, a paradicsomlétől függően cukrozzuk, a házit persze egyáltalán nem kell. Közepes lángon, gyakran kevergetve puhára főzzük benne a tésztát. A paradicsomlé jól besűrűsödik a végére. Ha ez túl hamar történne meg, pótoljuk paradicsomlével vagy vízzel. Tányérra szedjük, a tetejét megszórjuk bazsalikommal és jó sok sajtot reszelünk rá.
Étcsokis-kávés szelet
2010.09.20. 17:07
Régi blog 7.
Recept:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tábla étcsoki
- 1 tk sütőpor
- 2 ek kakaópor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojás
- 0,75 dl olaj
- 0,5 dl kávé
Az étcsokit kis kockákra vágjuk. Nekem az a módszer vált be leginkább, hogy az egész táblát egy vágódeszkára teszem és először hosszában csíkozom fel egy jó éles késsel, aztán elforgatom a deszkát és keresztben összevagdosom a hosszú csíkokat. Így jó gyorsan elkészül. Tálba méregetjük a hozzávalókat, egyiket a másik után, nincs sorrend. Ha minden benne van, akkor gyorsan összekeverjük (hamar elegyednek az alapanyagok). Kivajazott formába simítjuk (én őzgerincbe szoktam) és 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Tengeri halfilé kapros-kapribogyós burgonyával
2010.09.20. 17:00
Régi blog 6.
Recept 2 személyre:
- 30 dkg tengeri halfilé (4 szeletke)
- 1 kis paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 0,5 dl fehérbor
- 0,5 tk vágott bazsalikom
- vaj, olívaolaj
- 30 dkg burgonya
- 0,5 ek vágott kapor
- 1 tk vágott kapribogyó
- 1 dl tejszín
A halfiléket besózzuk és 5-6 percig állni hagyjuk. A paradicsomot megmossuk és kettévágjuk. A hagymát felcsíkozzuk. Felforrósítunk fél evőkanál vajat és megfuttatjuk benne a hagymát, majd a borral, a bazsalikommal, kevés vízzel és sóval megpároljuk. A burgonyát héjában puhára főzzük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Felforrósítunk 1 ek vajat, megfuttatjuk benne a kaprot, beletesszük a kapribogyót és felöntjük tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk a burgonyával. Fél evőkanál vajon és olívaolajon megsütjük a halakat, közben borsozzuk, majd a paradicsomokat is pirosra sütjük. Tálalásnál tányérra tesszük a burgonyát, rászedjük a halat és a tetejére tesszük a hagymát. A sült paradicsommal díszítjük.