BBQ csirkemell

2010.09.19. 21:41


Régi blog 5.

 

 

 

 

 

 

 

  • 1 nagy csirkemell
  • 6-7 szem közepes méretű burgonya
  • 2 ek méz
  • 4 ek ketchup
  • 2 ek mustár
  • 1 tk Worchestershire szósz
  • olívaolaj, vaj
  • görög (gyros) fűszerkeverék

A csirkemellet kisebb, vékonyabb szeletkékre vágom. Elkeverem a mézet, a ketchupot, a mustárt és a Worchestershire szószt egy kis olívaolajjal. A csirkemelleket ebben a pácban érleljük 1-2-sok órán keresztül. A burgonyát meghámozzuk és tetszés szerinti formára vágva enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Átszedjük egy kisebb tepsibe, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és beszórjuk a görög fűszerkeverékkel is. Max. hőfokon pirosra sütjük. A csirkemellekről letörölgetjük a pác nagy részét, csak egy pici maradjon rajta. Sózzuk, borsozzuk és közepes lángon vaj és olívaolaj keverékén megsütjük. A krumplival tálaljuk. Én még el tudok képzelni hozzá pl. ecetes salátát is.

Citromos szelet

2010.09.19. 21:36

Régi blog 4.

(Az Étel, ital, kicsi Vú blogról származik.)

 

 

 

 

 

 

Recept:

4 tojás
13 dkg kristálycukor
8 dkg olvasztott vaj

12 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 citrom leve és héja


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük. Utána fokozatosan hozzáadjuk a citromhéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Miután elkészült, porcukorral megszórjuk vagy porcukorból és citromléből kevert mázat csurgatunk rá.

Ananászos csirkeragu

2010.09.19. 21:29

Régi blog 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept:

  • 1 csirkemell
  • 1/2 doboz konzerv ananász
  • curry
  • kurkuma
  • őrölt chili
  • só, bors
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tk liszt
  • rizs

Az ananászt kis kockákra vágjuk (én apróbbra vágom, mint a csirkemellet), egy tálba tesszük és löttyintünk rá egy kis levet a konzervből, ez lesz a ragu szaftja. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés chilit teszünk rá (2 kk), a színe miatt kevés kurkumát (1 kk) és jó sok curryt (2 tk). Felforrósított olívaolajban megpirítjuk a csirkemellet, majd rádobjuk az ananászkockákat és pár percig forraljuk. Megszórjuk liszttel, majd felöntjük a tejszínnel és jól kiforraljuk. Rizzsel tálaljuk.

Fehércsokis-meggyes torta

2010.09.19. 21:24

 

 Régi blog 2.

 

 

 

 

 

 

Recept:

  • 19 dkg cukor
  • 7 tojás
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 7,5 dkg liszt
  • 11 dkg étkezési keményítő
  • 2 tk sütőpor
  • 1 üveg meggybefőtt (720 ml)
  • 2 ek citromlé
  • 1/2 citrom levágott héja
  • 15 g (5lap) színtelen zselatin
  • 32,5 dkg fehér csokoládé
  • 6 dl tejszín
  • 10 dkg étcsoki


1. A piskótához 4 tojás fehérjét 4 ek hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 12,5 dkg cukrot. Egyenként beledolgozzuk a 4 sárgáját, majd beleszitáljuk a 7,5 dkg keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük és előmelegített sütőben 175fokon kb. 40 percig sütjük. Kihűtjük, majd 3 részre vágjuk.

2. A befőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A maradék keményítőt 7-8 ek meggylében elkeverjük. A többi meggylevet 4 dkg cukorral, a citromlével és a citromhéjjal felforraljuk. Kivesszük a citromhéjat, majd belecsurgatjuk a keményítőt, és kb. 1 percig forraljuk, végül beletesszük a meggyet.

3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Forró vízfürdőben 22,5 dkg fehér csokit megolvasztunk. A megmaradt tojások fehérjét hűtőbe tesszük, a sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukrokkal kikeverjük. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a meleg olvasztott csokiba vegyítjük és robotgéppel beledolgozzuk a sárgáját is. Belekeverjük a felvert tejszínhabot. Felverjük a fehérjét és ez is jöhet bele.

4. Az alsó lap köré kapcsoljuk a tortakarimát. A lapot megkenjük a krém felével, ráhalmozzuk a meggyes zselé felét, rátesszük a középső lapot, krém és meggy második fele, majd a felső lap következik. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük.

5. A maradék tejszínt 1 tk cukorral felverjük (én többet tettem bele, mert kevésnek gondoltam) és a tortát ezzel vonjuk be.

Tejszínes túrótorta

2010.09.19. 14:27


Régi blog 1.

 

 

 

 

 

 

 

Recept:

  • 12,5 dkg liszt
  •  1 teáskanál sütőpor
  •  25 dkg cukor
  •  1 tasak vaníliás cukor
  •  12,5 dkg margarin
  •  2 tojás
  •  25 dkg zsírszegény túró
  •  2 dl natúr joghurt
  •  1 citrom reszelt héja és leve
  •  1 tasak zselatin (10 g)
  •  5 dl tejszín
Kibéleljük sütőpapírral egy 24-26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Érdemes a sütőpapír alá kenni egy kis olajat, könnyebb lesz rákenni a tésztát, mert nem csúszkál.
A lisztet, a sütőport, 12,5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a margarint és a tojásokat (kézi robotgéppel) simára keverjük. A formába simítjuk, és a sütőben kb. 30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, lecsatoljuk a forma oldalát és vízszintesen kettévágjuk a tortalapot. A zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint vízbe áztatjuk. A túrót habosra keverjük a joghurttal, a citrom levével és héjaval. A zselatinhoz öntünk 1 dl vizet, felforraljuk és elkeverjük kevés túrókrémmel, majd az egész túrókrémbe dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük a maradék cukorral és a túrókrémbe forgatjuk. Az alsó tortalapot visszatesszük a formába, körézárjuk a kapcsot. Rákenjük a krémet, elsimítjuk és 1-2 órára hűtőbe rakjuk. A tortalap felső részét 12 részre vágjuk és rátesszük a dermedő krémre, majd hűtjük még legalább 2 órán keresztül. Ha jól kihűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral és lehet szeletelni.




 

süti beállítások módosítása