BBQ csirkemell
2010.09.19. 21:41
Régi blog 5.
- 1 nagy csirkemell
- 6-7 szem közepes méretű burgonya
- 2 ek méz
- 4 ek ketchup
- 2 ek mustár
- 1 tk Worchestershire szósz
- olívaolaj, vaj
- görög (gyros) fűszerkeverék
A csirkemellet kisebb, vékonyabb szeletkékre vágom. Elkeverem a mézet, a ketchupot, a mustárt és a Worchestershire szószt egy kis olívaolajjal. A csirkemelleket ebben a pácban érleljük 1-2-sok órán keresztül. A burgonyát meghámozzuk és tetszés szerinti formára vágva enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Átszedjük egy kisebb tepsibe, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és beszórjuk a görög fűszerkeverékkel is. Max. hőfokon pirosra sütjük. A csirkemellekről letörölgetjük a pác nagy részét, csak egy pici maradjon rajta. Sózzuk, borsozzuk és közepes lángon vaj és olívaolaj keverékén megsütjük. A krumplival tálaljuk. Én még el tudok képzelni hozzá pl. ecetes salátát is.
Citromos szelet
2010.09.19. 21:36
Régi blog 4.
(Az Étel, ital, kicsi Vú blogról származik.)
Recept:
4 tojás
13 dkg kristálycukor
8 dkg olvasztott vaj
12 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 citrom leve és héja
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük. Utána fokozatosan hozzáadjuk a citromhéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Miután elkészült, porcukorral megszórjuk vagy porcukorból és citromléből kevert mázat csurgatunk rá.
Ananászos csirkeragu
2010.09.19. 21:29
Régi blog 3.
Recept:
- 1 csirkemell
- 1/2 doboz konzerv ananász
- curry
- kurkuma
- őrölt chili
- só, bors
- 1,5 dl tejszín
- 1 tk liszt
- rizs
Az ananászt kis kockákra vágjuk (én apróbbra vágom, mint a csirkemellet), egy tálba tesszük és löttyintünk rá egy kis levet a konzervből, ez lesz a ragu szaftja. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés chilit teszünk rá (2 kk), a színe miatt kevés kurkumát (1 kk) és jó sok curryt (2 tk). Felforrósított olívaolajban megpirítjuk a csirkemellet, majd rádobjuk az ananászkockákat és pár percig forraljuk. Megszórjuk liszttel, majd felöntjük a tejszínnel és jól kiforraljuk. Rizzsel tálaljuk.
Fehércsokis-meggyes torta
2010.09.19. 21:24
Régi blog 2.
Recept:
- 19 dkg cukor
- 7 tojás
- 2 cs. vaníliás cukor
- 7,5 dkg liszt
- 11 dkg étkezési keményítő
- 2 tk sütőpor
- 1 üveg meggybefőtt (720 ml)
- 2 ek citromlé
- 1/2 citrom levágott héja
- 15 g (5lap) színtelen zselatin
- 32,5 dkg fehér csokoládé
- 6 dl tejszín
- 10 dkg étcsoki
1. A piskótához 4 tojás fehérjét 4 ek hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 12,5 dkg cukrot. Egyenként beledolgozzuk a 4 sárgáját, majd beleszitáljuk a 7,5 dkg keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük és előmelegített sütőben 175fokon kb. 40 percig sütjük. Kihűtjük, majd 3 részre vágjuk.
2. A befőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A maradék keményítőt 7-8 ek meggylében elkeverjük. A többi meggylevet 4 dkg cukorral, a citromlével és a citromhéjjal felforraljuk. Kivesszük a citromhéjat, majd belecsurgatjuk a keményítőt, és kb. 1 percig forraljuk, végül beletesszük a meggyet.
3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Forró vízfürdőben 22,5 dkg fehér csokit megolvasztunk. A megmaradt tojások fehérjét hűtőbe tesszük, a sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukrokkal kikeverjük. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a meleg olvasztott csokiba vegyítjük és robotgéppel beledolgozzuk a sárgáját is. Belekeverjük a felvert tejszínhabot. Felverjük a fehérjét és ez is jöhet bele.
4. Az alsó lap köré kapcsoljuk a tortakarimát. A lapot megkenjük a krém felével, ráhalmozzuk a meggyes zselé felét, rátesszük a középső lapot, krém és meggy második fele, majd a felső lap következik. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
5. A maradék tejszínt 1 tk cukorral felverjük (én többet tettem bele, mert kevésnek gondoltam) és a tortát ezzel vonjuk be.
Tejszínes túrótorta
2010.09.19. 14:27
Régi blog 1.
Recept:
- 12,5 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 25 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 12,5 dkg margarin
- 2 tojás
- 25 dkg zsírszegény túró
- 2 dl natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 tasak zselatin (10 g)
- 5 dl tejszín