Mandula
2010.09.21. 15:18
Régi blog 24.
Ez a személyes nagy kedvencem, anyukám csinálta gyakran gyerekkoromban, karácsonyra való süti. Első nap mohón még nem az igazi, másnap viszont átpuhul a krémtől és az egész olyan fojtogatóan finom.
Rettenetes rokonsághoz való, az asztal közepén egy tál mandulával minden túlélhető(bb).
Ilyen formát piacokon lehet beszerezni, de létezik egy madeleine nevű forma is, szerintem azzal is el lehet ezt készíteni.
35-40 darabhoz:
Tészta:
- 30 dkg rétesliszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek kakaó
- 1 csipet só
Krém:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 3,5 dl tej
- 1 ek rum
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1-2 ek mandulaaroma
A tészta hozzávalóiból puha masszát gyúrunk. Kis golyókat formálunk belőle, amiket a formába nyomkodunk és a közepükben mélyedést alakítunk ki a krémnek. 180 fokon 10-15 perc alatt közepesen barnára sütjük őket. Közben 3,5 dl tejjel és kevés cukorral elkészítjük a pudingot és gyakran kevergetve kihűtjük. A cukrot kikeverjük a vajjal, a rummal és az aromával, majd kis adagokban beledolgozzuk a pudingot. Egy-egy tésztát megtöltünk krémmel és összenyomkodjuk őket. Dobozba sorakoztatjuk őket és egy kicsit állni hagyjuk, hogy megpuhuljon a tészta.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.