No ez is megtörtént: kibírtunk egy ebédet hús nélkül. Szándékosság ugyan nem volt benne, de legalább ajánlhatom kettővel több barátomnak a menüt.

Tapasztalatok:

- a sárga currypaszta kisujjat beledugva nem tűnik erősnek, de ne lelkesedjünk annyira, hogy indulásként dupla mennyiséget használunk belőle kellemes illata miatt, ugyanis izzadós, torokzugig csípős végeredményt kapunk

- a főzési idő felénél nem igényel a leves még fél teáskanál currypasztát, bármennyire szeretünk mindent agyonfűszerezni

- a friss koriander addiktív, főleg, ha 10 pernyire lakik az ember a Vásárcsarnoktól, ahol az alagsori Ázsia Bt-ben annyiba kerül belőle egy csokor, mint egyéb üzletekben a petrezselyem

- ha friss fűszernövényt ír elő a recept, szokjunk le arról, hogy a megmaradt aprított dudvákat mind rászórjuk a kész ételekre

- a babfasírt csodálatos találmány: az egy dolog, hogy gyakorlatilag 10 perc alatt elkészül, de még az állaga is meglepően jó lesz, kívül pirult-ropogós, belül kellemesen puha, mindez egy édeskés-mustáros mártással maga a tökély

Na akkor receptek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korianderes kukorica-krémleves:

  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 kis doboz kókusztej (helyettesíthető tejszínnel)
  • 1 teáskanál sárga currypaszta (Ázsia Bt. szintén, 300 Ft egy nagy tasak)
  • 8 dl alaplé (víz+leveskocka)
  • 1 csokor friss koriander

A felkockázott burgonyát minimális olajon összeforgatjuk a sárga currypasztával, majd felöntjük az alaplével, sózzuk és 10 percig pároljuk. Ha megpuhult a burgonya, beleönthetjük a lecsöpögtetett kukoricát, amivel még pár percig rotyogtatjuk a levest.
Ekkor jöhet a kókusztej, majd az egészet összeturmixoljuk. A kész levesre tálalás környékén szórjuk rá az aprított koriandert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babfasírt chiliöntettel:

  • 1 doboz vörösbab (22,5 dkg)
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 teáskanál só
  • olaj a sütéshez
  • 1 kisebb chili
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál só

A konzerv babot átmossuk vízzel és jól lecsöpögtetjük, majd hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a fokhagymát, a sót, a borsot és a petrezselymet és az egészet botmixerrel pürésítjük. Vízzel lelötybölt kézzel lapos pogácsákat formázunk a masszából, amiket közepes lángon kevés olajon pirosra sütögetünk.

A szószhoz kis lábosban összemelegítjük (kis láng!) a mézet, a mustárt, a vajat, a sót és az apróra vágott chilit, majd felöntjük fél dl vízzel. Ha összeforrt, akkor besűrítjük egy kevéske vízzel kikevert keményítővel. Ezzel öntjük le a fasírtokat.


 A korianderes leves az Angela's taste blog receptje alapján készült, a babfasírt pedig a Nők Lapja Konyha novemberi számából származik.

 

süti beállítások módosítása